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Decisions published here were rendered after a multi-person panel of Health Guidelines Revision 
Committee (HGRC) members reviewed the request and consensus was achieved. These decisions are 
considered formal interpretations of the HGRC, but they are not binding for states that reference the 
Guidelines. Rather, they are advisory in nature and are intended to help users and adopting authorities 
having jurisdiction (AHJ) maximize the value of the Guidelines. 

Further comments from members of the Interpretations Committee have been added to some 
interpretations. These comments are intended as explanatory information for users of the Guidelines and 
are not to be considered part of the formal interpretation. 

Formal interpretations are rendered on the text of the requested edition of the Guidelines. However, any 
interpretation issued shall apply to all editions in which the text is identical, except when deemed 
inappropriate by the HGRC. 

In all cases, it is important to remember that the ultimate interpretation of information contained 
in the Guidelines is the responsibility of the authority having jurisdiction. 

The Facility Guidelines Institute administers the procedure for developing formal interpretations. Please 
visit the FGI website at www.fgiguidelines.org/interpretations to read “Rules for Requesting a Formal 
Interpretation” before submitting a request. Also on the FGI website is an electronic form for requesting a 
formal interpretation. 

This document has been downloaded from the FGI website at the address just above. Interpretations are 
compiled continuously, and this summary document is periodically updated. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2014 HOP     Paragraph reference: Glossary  
 
Question: Please confirm that the intent of the definition of an invasive procedure in the 2014 edition 
requires that all four bulleted conditions be met in order for a procedure to be considered invasive. If only 
some of the bulleted items apply, but not all, then it is not an invasive procedure and thus may be 
performed in a procedure room in accordance with the requirements of Section 3.7-3.2 (Procedure 
Room). 
 
Response: For a procedure to be “invasive,” as defined in the 2014 edition, all four of the bulleted 
items must apply. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2014 HOP     Paragraph reference: 2.1-2.4.2.4 (1)(c)  
 
Question: We recently added two airborne infection isolation (AII) rooms to our hospital as part of a 
renovation project. The AHJ ruled that Section 2.1-2.4.2.4 (1)(c) requires that all edges of an AII room 
door (i.e., top, sides, and bottom) must be sealed. It was our understanding that a half-inch gap is allowed 
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at the bottom of a negative pressure isolation room door to allow for airflow into the room to create the 
negative pressure. Is it the intent of Section 2.1-2.4.2.4 (1)(c) that there be no gap at the bottom of the 
door? 
 

2.1-2.4.2.4 Special design elements 
 

(1) Architectural details. These requirements are in addition to those in Section 2.1-7.2.2 
(Architectural Details) that apply to AII rooms. 
(a) AII room perimeter walls, ceiling, and floor, including penetrations, shall be sealed tightly so 

that air does not infiltrate the environment from the outside or from other spaces. 
(b) AII rooms shall have self-closing devices on all room exit doors. 
(c) Doors shall have edge seals. 

 
Response: It is not necessary to seal the bottom of an AII room door if the negative pressure of the 
room can be maintained at a negative 0.01 inches of water column (negative 2.5 pascals) without a door 
sweep. 
 
Please note: This interpretation also applies to Section 2.1-2.4.2.4 (1)(c) in the 2010 Guidelines for 
Design and Construction of Health Care Facilities. 
 
Further Comments 
Health care environment specialist: Sealing an AII room is extremely important and, of course, the 
three edges around the door and the bottom are weak links. However, if the room is sufficiently sealed, 
any leakage into the room from the use of a door undercut should not be an issue. The room perimeter 
walls, floor, and ceiling (above and below the dropped ceiling) need to be sealed to minimize infiltration. 
If there is too much leakage and minimum pressure is not attainable, a door sweep can be added to assist 
in obtaining the required negative pressure. Sealing the room and providing a proper ventilation offset 
will assure pressure management. If the door with an undercut can maintain the minimum negative 
pressure differential (.01"WC) that is acceptable. 
 
Facility manager (mechanical engineer): I have seen two different design paths for providing airflow 
to an AII room. The first is to utilize the undercut of the door to allow transfer air into the room, while 
providing a ducted exhaust system for the room that carries air out of the building. The second is to 
provide a traditional HVAC system where the supply diffuser is located near the entrance door and the 
exhaust grille is located near the head of the patient. 
  
So, the bottom door sweep may be omitted if the designer thinks the undercut of the door allows sufficient 
clean makeup air into the room to maintain required airflow, temperature, and pressurization. 
 
Infection preventionist: Not sure I'd expect AII room perimeter barriers to be completely sealed, that 
is, that there would be no gap between the entry door and the floor. Most AII rooms I've seen have a 
narrow gap at the bottom of the door. This is permitted in the 2005 CDC TB guideline as well. The 
broader envelope of the room (i.e., ceiling, walls, and windows) or an improper HVAC pressure 
relationship to adjacent spaces is a more likely source of leakage from this space. I scanned the CDC 
requirements and do not see any language that specifies a complete seal between the door and the floor.  
 
In my visits to numerous facilities, I can't recall seeing a sweep or other feature that provides a 100% seal. 
My sense is that release of particles carrying infectious agents would more likely come from a breach in 
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the room envelope or improper pressure relationship to adjacent spaces than from release of these 
particles underneath a narrow gap at the bottom of the entry door. 
 
Designer (mechanical engineer): Even though the HVAC system serving the room may be able to 
maintain the required negative pressure, the greater the aggregate size of openings in the room 
construction (including under the door), the greater the energy spent to maintain that pressure. Thus, the 
opening under the door should be the minimum required for proper door operation. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2014 HOP     Paragraph reference: 2.2-2.12.1.1  
 
Question: Section 2.2-2.12.1.1 (Nursery Unit—Location) states nurseries shall be “accessible” to the 
postpartum nursing unit and obstetrical facilities. There is no definition in the glossary for “accessible” as 
a stand-alone term. The question, then, is which term under “location terminology” in the glossary does 
apply to the nursery. (The 2010 Guidelines used the term “convenient” in Section 2.2-2.12.1.1.) 
 
Response: The intent was to locate the nursery in the obstetrical unit, which includes postpartum 
rooms, antepartum rooms, LDRP rooms, and related areas. 
 
Please note: This interpretation also applies to Section 2.2-2.12.1.1 in the 2010 Guidelines for Design 
and Construction of Health Care Facilities. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2014 HOP     Paragraph reference: 2.2-3.4.4.3 (4)  
 
Please note: This question was originally asked about text in Section 2.2-3.4.4.2 (3) in the 2010 edition, but as 
the same text exists virtually unchanged in the 2014 edition, the response applies here as well. 
 
Question: In the design of MRI suites, is it the intent of the Guidelines that the anteroom required by 
Section 2.2-3.4.4.3 (4) be located between the door to the MRI room and the control room so the tech 
must pass through a door and into the anteroom before reaching the MRI room door? 
 

2.2-3.4.4.3 Design configuration of the MRI suite 
 

(4) A control vestibule visible from the control room shall be located outside the MRI scanner room so that 
patients, health care personnel, and other employees must pass through it before entering the scanning 
area and control room. This room shall be outside the restricted areas of the MRI’s magnetic field. 

 
Response: The intention was to require a secured area (ACR Zone-III) between the MRI scanner room 
(Zone-IV) and areas where unscreened individuals (Zone-II) might be. (The zones indicated are from the 
ACR Guidance Document on MR Practices.) The description of an anteroom, with view from the 
operator’s console, was not meant to compel the creation of another room (although that would be 
permitted if desired), but rather to designate an area that is: 

• Located within the controlled access perimeter defining Zone-III 
• Visible from the operator’s console 
• Located prior to the entry to the MRI scanner room (Zone-IV) 
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In most MRI suites, the control room serves as this intermediate space and the secured area is the region 
of the control room between the access points to Zone-II and Zone-IV. 
 
Changes to Section 2.2-3.4.4.3 (4) in the 2014 Guidelines have been made in the 2018 edition to clarify this 
meaning. The 2018 text, shown below, can be considered an interpretation of the 2014 language. 
 

2.2-3.4.5.5 Control vestibule 
 

 (1) The control vestibule shall be located outside the MRI scanner room so that patients, health care 
personnel, and other employees must pass through it before entering the MRI scanner room.  

 

 (2) The control vestibule shall be permitted to be either a part of the MRI control room or directly visible 
from the control room. 

 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2014 HOP     Paragraph references: 3.7-3.6.13 and 3.7-5.1  
 
Question 1: Is it the intent of Section 3.7-3.6.13.2 to allow gross decontamination and debridement of 
soiled instruments in the sterile processing room? Isn’t there a cross-contamination potential between the 
dirty and clean sides of the room? 
 
Response: Yes. The function of this room is intended for all instrument decontamination functions, 
including all major cleaning such as scrubbing, soaking, forced-air “blow-out,” and similar functions. 
Flushing of soiled waste from the surgical suite occurs as indicated in Section 3.7-3.6.14 (Fluid Waste 
Disposal Facilities). Cross-contamination was considered when writing the requirements for the sterile 
processing room. Compliance with strict operational controls in the room will prevent contact 
contamination between the dirty and clean sides. 
 
Further Comments 

Epidemiologist, infection preventionists, perioperative nurses: There is low risk of aerosolization 
of biological contaminants in this room assuming those who design the space use information from an 
infection control risk assessment (ICRA) that maps out work practices and flows to mitigate risk of cross-
contamination. This risk assessment should consider use of physical barriers/dividers plus spatial 
separation of soiled work areas (e.g., where soiled surgical instruments are cleaned) from clean work 
areas (e.g., where instruments are packaged for subsequent sterilization) to minimize risk of 
contamination by splash or splatter. 
 
In developing the sterile processing room requirements, the 2014 Health Guidelines Revision Committee 
applied lessons learned from a study of the relationship between the design of hand-washing stations and 
a waterborne disease outbreak in a clinical area. This study* demonstrated that contaminated water 
droplets can travel a distance of about 1 meter, and findings from this investigation provide the basis for 
spatial separation as sufficient protection from cross-contamination. There is little if any evidence that 
contaminated water droplets from manual instrument cleaning activities would be dispersed farther than 1 
meter; however, a physical barrier will offer additional protection against contamination of adjacent areas. 
As well, there is no evidence of dissemination of microorganisms via air over longer distances as most of 
these would be contained within water droplets, not suspended in air like classic airborne agents. For 
these reasons, work practices in the sterile processing room should be aimed at avoiding simultaneous use 
 
*S. Hota et al. (2009), “Outbreak of Multidrug-Resistant Pseudomonas aeruginosa Colonization and Infection Secondary 

to Imperfect Intensive Care Unit Room Design,” Infection Control and Hospital Epidemiology 30:25-33. 
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of the space for soiled (manual cleaning of instruments) and clean (instrument packaging) processes as 
another strategy to minimize the risk of cross-contamination. 
 
Of note, instruments that are packaged or enclosed in sealed containers for sterilization are protected from 
contamination when removed from the sterilizer. However, the outside container/wrapping is not 
considered sterile, so handling a container or wrapped instrument in the clean area of the sterile 
processing room presents no more cross-contamination risk than carrying the container through the semi-
restricted corridor to the operating room. As well, once the container or package is taken into the OR, the 
cover of the rigid container or the wrapping is removed and only the sterile contents are introduced into 
the sterile field. 
 
Question 2: The requirements in Section 3.7-3.6.13 appear to be written around immediate use 
sterilization, not terminal sterilization for storage. Is it the intent of Section 3.7-5.1 that a single sterile 
processing room is the only space needed for all sterilization activities in outpatient surgical facilities, 
regardless of size and scope? 
 
Response: No. The intent of this section was to set minimum standards for sterile processing in 
outpatient facilities and to have these standards be similar to those required in hospitals. Certain 
outpatient facilities, particularly large ambulatory surgery centers, may need to go beyond the minimum 
requirements to meet standards similar to those for hospitals. 
 
Further Comments 

Epidemiologist, infection preventionists, perioperative nurses: While this room is used for 
immediate use sterilization in the inpatient hospital, the layout also provides a minimum standard for 
terminal sterilization activities in smaller outpatient facilities. The sterile processing room design is the 
minimum required standard for facilities where simple procedures with smaller caseloads are performed. 
When planning a new facility, an infection preventionist and representatives from sterile processing and 
surgical services should be consulted during the functional programming phase to determine if separate 
decontamination and clean rooms should be considered to avoid the cumulative risks from many people 
processing high volumes in a small area. 
 
Question 3: If the answer to question 2 is “no,” what is an appropriate threshold for requiring a facility 
to have separate rooms?  
 
Response: An infection control risk assessment (ICRA), which is performed as part of the project 
safety risk assessment, should be used to identify which facilities are better served by having a separate 
clean workroom and decontamination room than a single sterile processing room.  
 
Further Comments 

Epidemiologist, infection preventionists, perioperative nurses: The scope of functions to be 
performed in the sterile processing room should be described in the functional program, including: 

• Volume of procedures to be performed in the facility, 
• Types of procedures to be performed, 
• Number of different teams who will use the space, and 
• Types and volume of equipment to be used. 

 
The ICRA should then consider this information to determine what sterilization facilities are appropriate 
for a project. A single sterile processing room may be sufficient to accommodate the needs of small 
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facilities where the procedures performed require a limited number of instruments. Facilities with high 
volumes, complex equipment sets, or time-sharing arrangements in which multiple teams share the same 
sterile processing room would benefit from provision of a wall and a door to physically separate the clean 
and decontamination areas instead of using distance or a partial wall. All of the risks must be considered 
in the ICRA, which should provide recommended strategies to reduce, mitigate, or eliminate identified 
hazards. 
 
Question 4: Table 7.1 in ANSI/ASHRAE/ASHE 170-2013: Ventilation of Health Care Facilities (Part 
4 of the 2014 Hospital and Outpatient Guidelines) does not list this type of room. What is the appropriate 
ventilation arrangement for the sterile processing room?  
 
Response: This question has been handed off to ASHRAE SSPC (Standing Standard Project 
Committee) 170; keep an eye out for a response from them, which will be posted on both the ASHRAE 
and the FGI websites. 
 


